Vegan “kaneelsterren” kerstkoekjes

Ik hou enorm van bakken, zeker tijdens de kerstperiode. Mijn Duitse roots spelen dan op 🙂 In Duitsland is het de gewoonte om vanaf de advent (4 weken voor de Kerst) Plätzchen (kerstkoekjes) te bakken. Zelfs mensen die normaal nooit in de keuken te vinden zijn, veranderen dan in gepassioneerde bakkers. Deze gewoonte draait vooral om het vieren van de tradities en het genieten van de speciale momenten met familie en vrienden.

Voor kerst ga ik altijd naar mijn nonkel in Duitsland waar we samen kerstkoekjes bakken en de traditionele koekjesdozen vullen met verschillende soorten versgebakken gebak. Na een middag koekjes uitsteken en decoreren gaat er niets boven het eten van de eerste ‘Plätzchen’ van het jaar die vers uit de oven komen. Hij maakt ook altijd een peperkoekenhuis. Iets wat ik dit jaar ook nog plan te doen, maar eerst de koekjes!

Hieronder deel ik graag met jullie de veganistische versie van het recept. In plaats van ei wordt hier het water van de kikkererwten (aquafaba) gebruikt. Bakken maar!

Ingrediënten kerstkoekjes:
Biscuitdeeg
100 g poedersuiker (gezeefd)
75 g gemalen amandelen
100 g gemalen hazelnoten
1 eetlepel kaneel
1/2 el sinaasappelschil
1/2 el citroensap
30 ml water (ca. 4 el.)
Veganistisch eiwit
30 ml aquafaba ((kikkererwtenwater))
60 g poedersuiker
1 theelepel vanillesuiker

Instructies

Biscuitdeeg
Kneed alle ingrediënten voor het koekjesdeeg in een mengkom. Zet het dan een uur in de koelkast.
Rol het afgekoelde deeg op een bakmat of een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van ca. 4-5 mm en snijd er ca. 35 koekjes uit. Leg de uitgesneden koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat* en laat ze minstens 2 uur drogen.

Veganistisch eiwit
Klop de aquafaba op met een handmixer tot een luchtige massa (vergelijkbaar met opgeklopt eiwit). Zeef er langzaam de poedersuiker en de vanillesuiker door. Meng opnieuw tot een romig, kauwbaar mengsel is gevormd.

Verwarm de oven voor op 130 graden boven- en onderwarmte.

Verdeel het glazuur met een theelepel over de gedroogde koekjes en bak ze ongeveer 10 minuten in de oven*. Daarna verwijderen en laten afkoelen.

Opmerkingen
Om de koekjes op een bakplaat te leggen gebruik je best een spatel.
Afhankelijk van hoe dik je het deeg hebt uitgerold, kan de baktijd met een paar minuten worden uitgesteld.

Laat het smaken!

0 Comments